Növekvő számú és egyre bonyolultabb társadalmi konfliktusokra lehet számítani a jövőben Kínában - jósolja "kék könyvében" a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS).

Kedden bemutatott tanulmánykötetében az akadémia úgy fogalmaz: a kínai társadalom továbbra is azon a fejlődési szinten van, amely számos társadalmi konfliktus kialakulásához vezet. Ezek a konfliktusok egyre szélesebb körűek és mind bonyolultabbak, nehezen megoldhatók - írja a CASS. Az elmúlt évek társadalmi konfliktusainak legfőbb kiváltó okai között a házrombolások, a környezetszennyezés és a munka világát érintő, jellemzően a munkáltatók és a munkavállalók közötti viták szerepeltek - összegzi a kék könyv. A konfliktusok kiváltó okai mind sokasodnak, maguk a viták a korábban tapasztaltaknál hosszabb ideig tartanak, és jóval nagyobb léptékűek, több embert érintenek. Az is jellemző, hogy míg korábban elsősorban Kína fejletlenebb középső és nyugati vidékein törtek ki ezek a viták, az elmúlt években a fejlett keleti part is egyre több összetűzés színtere.

Elég csak a tavaly decemberben a világsajtót bejáró, lázadó faluként elhíresült, egy erőszakos ingatlaneltulajdonítás miatt kitört vukáni tüntetésre gondolni vagy a súlyosan környezetszennyező vegyi gyár felépítése ellen idén októberben megmozduló ningpói lakosokra, akik végül sikerrel is jártak. A kínai vezetők közben egyre nagyobb türelmet gyakorolnak a legalacsonyabb szintű demokráciakezdeményezésekkel szemben: széles körben meglepetést keltett például, hogy múlt hét elején feloszlatás nélkül tüntethetett Peking Csaojang kerületében 300 ember a területet átszelő vasútvonal áthelyezése érdekében.

A hivatalos kínai statisztikák szerint 2010-ben 180 ezer "tömeges incidensre" került sor az országban, míg ezek száma 2005-ben még csupán 50 ezer volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr924972889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása