A lakóhely-regisztráció rendszerének felülvizsgálatát ígérte Peking a héten. A kérdés kínaiak százmillióit érinti, és megoldása az új vezetők reformok iránti elkötelezettségéről tanúskodhat.

A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságnak a kínai sajtó által idézett bejelentése szerint a hatóságok a lakóhely-regisztráció reformjának felgyorsításán dolgoznak, és azokat a lehetőségeket tanulmányozzák, amelyek a vidéki lakosság városba költözését segítik, "rendezett keretek közt, de késlekedés nélkül". Az évek óta jelentős társadalmi feszültséget és elégedetlenséget okozó kérdés azért kiemelkedő fontosságú, mert a megoldás elodázása a novemberben megválasztott új kínai vezetők - legfőképpen pedig a miniszterelnöki szék várományosa, Li Ko-csiang - által hangoztatott urbanizációs törekvések fő akadálya lehet.

Urban migrants hold key to mainland's domestic demand

A városiasodás a jövőbeli gazdasági növekedés motorjaként szolgálhat Kínában: a Reform és Fejlődés kutatóintézet becslése szerint például az évtized közepéig újabb 200, 2022-ig pedig 400 millió vidéki válik majd városlakóvá az országban, és ez a folyamat jelentősen fellendíti majd a belső fogyasztást. A trend nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a következő tíz év során lehetővé váljon a stabil, átlagosan 7-8 százalékos éves gazdasági növekedés.

A jelenlegi rendszer azonban akadályozza a vidékiek városi lakosokká válását, szigorúan előírja ugyanis, hogy mindenki csak a bejegyzett lakóhelyén kaphat szociális ellátást, teljesen kizárva ezzel például, hogy a jobb megélhetésért a városokba költöző munkások egészségügyi és nyugdíjellátáshoz jussanak. A regisztrációs rendszer ráadásul a migráns munkások gyermekeinek az oktatásban való részvételét is akadályozza, egész generációk előrejutását nehezítve meg, családok millióit szétszakítva ezzel. Szakértők arra figyelmeztetnek: a jelenlegi rendszer lépcsőzetes, lassú felülírása várható, mivel teljes eltörlése esetén a vidéki lakosság hirtelen áramolna a városokba, ami óriási pénzügyi terhet róna a migráció célpontjává váló városokra és ellátórendszereikre. A fennálló szisztéma megváltoztatása ugyanakkor százmilliókat segíthet jobb életkörülményekhez, emellett pedig az új kínai vezetők reformok iránti elkötelezettségét is bizonyíthatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr194975483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása