Tavaly sosem látott mennyiségű és nagyságú botrány rontotta a kínai hivatalnokok közmegítélését, a mikroblogok terjedésével és a nyilvánosság szélesedésével a jövőben is ez a trend valószínű - derül ki egy friss jelentésből.

Az elmúlt évben a kínai hivatalnokok folyamatos nyomás alatt álltak közképük védelmét illetően - foglalják össze a 2012-es évet a Kínai Népi Egyetem kutatói éves tanulmányukban. A tavalyi év, főképp annak második fele sohasem látott mennyiségű, hivatalnokokat érintő botrány kitörését hozta. A közhivatalnokok számára egy-egy ilyen eset karrierjük azonnali végét is jelentheti. A botrányokat követően a hatóságok nem fordítottak elég figyelmet csorbát szenvedett presztízsük javítására, ami pedig általánosításnak és bizalmatlanságnak adott teret a lakosság körében - írja a jelentés. Erre fokozottan figyelni kell a jövőben, csakúgy, mint az internet jelentette kihívások kezelésére, az online és mikroblogoló közösség létszámának növekedésével ugyanis az "oknyomozó netezők" száma is emelkedik. 

A hivatalnokok megítélését nagyszámban rombolták szexbotrányok, kenőpénzügyek és illegális tevékenységek - áll a jelentésben. A Kínai Népi Egyetem a legnagyobb tavalyi botrányok között említi a Csungking egyik volt kerületi párttitkárának, Lej Cseng-funak az esetét: a 18 éves korábbi szeretője által nyilvánosság elé tárt szexvideója bejárta a kínai internetet. Jang Ta-cajt, a korrupt Senhszi tartománybeli hivatalnokot luxusórái révén buktatták le az internetezők. Lej Cseng-fu esetét említve a jelentés az internet erejére mutat rá: a hivatalnokot 63 órával az ügy kipattanása után már el is távolították posztjáról, amire korábban nem adódott példa. A jelentés arra is kitér, hogy nem a legmagasabb beosztásokban lévők megítélése a legérzékenyebb kérdés, az alacsony szinteken lévőké sokkal inkább az, hiszen ők közvetlen kapcsolatban is állnak a hétköznapi emberekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr335008776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása