Jelentős mértékben, a korábbinak akár a tízszeresére is emelhetik a külföldi intézmények számára kiosztható befektetési kvótákat Kínában - mondta Hongkongban a szabályozó szervezet elnöke hétfőn.

Kuo Su-csing, a Kínai Értékpapírpiaci Szabályozó Bizottság (CSRC) elnöke a külföldiek számára részvény- és kötvénypiaci befektetéseket lehetővé tevő kvalifikált külföldi intézményi befektető (QFII) nevet viselő program kereteinek kiszélesítéséről beszélt. A jelenleg 80 milliárd dolláros kiadható összkvótával működő program kereteit a jövőben jelentős mértékben kibővíthetik, plafonját akár a jelenlegi tízszeresére is emelhetik, sosem látott összegű befektetést és befektetőt Kínába vonzva - mondta Kuo a Hongkongban hétfő kezdődött Ázsiai Pénzügyi Fórumon.

A 2003-ban elindított QFII iránt évről évre több intézményi befektető érdeklődik, csak tavaly annyian regisztráltak, mint a megelőző hat évben összesen - derül ki a devizafelügyeletért felelős szabályozószerv, a SAFE  adataiból. 2012 során rekordösszegű kvótát, 15,8 milliárdot osztottak ki, ezzel a kvóták összértéke tavaly év végén már a 37,4 milliárd dollárt is meghaladta. A program az elmúlt években, főleg pedig Kuo CSRC-elnöksége alatt rendkívül sokat szélesedett, annak kereteit fokozatosan tárták mind szélesebbre: tavaly tavasztól például a kiadott kvóta szabadon felhasználható, s ugyanahhoz a külföldi intézményhez tartozó több befektető is kiválthat engedélyt. A kötelezően előírt eszközállomány minimum értékét is csökkentették, június végétől a QFII-be bekerülő külföldi intézmények a bankközi kötvénypiacon és a határidős tőzsdeindexek piacán is befektethetnek, míg korábban nem volt erre lehetőségük. A befektetői igényekre válaszul a korábbi, egymilliárd dolláros befektetési plafont december közepén eltörölték.

A QFII programban regisztrált 201 intézményi befektető közt számos nagybank, így többek közt a UBS, a Deutsche Bank, a Credit Suisse, de a Yale és a Stanford egyetemek vagy Bill és Melinda Gates jótékonysági alapítványa is megtalálható. Kuo hétfőn arról is beszélt, hogy szintén kiszélesítenék az RQFII néven ismert, a határokon túliak jüan-alapokba való befektetését lehetővé tevő programot, amely jelenleg 70 milliárd jüanes kerettel működik. Mint arról a kínai gazdasági sajtó már novemberben cikkezett, a program összege 200 milliárd jüanre nőhet, erről a CSRC, a SAFE, valamint a központi bank meg is egyezett. A tavaly decemberben életre hívott RQFII a kínai valuta nemzetköziesedését szolgálja, keretein belül külföldi beruházók hongkongi jüan-alapokon keresztül fektethetnek be a szárazföldi Kína értékpapírpiacain.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr735017323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása