Kína az idén kiterjeszti iskolai honvédelmi oktatását, s abban kiemelt szerepet szán a tengerjoggal kapcsolatos kérdéseknek - jelentette hétfőn a kínai média.

A tantárgy magában foglalja a tengeri jogok védelmének és az ország ez irányú érdekeinek a témakörét, továbbá az általános nemzetvédelmet. A 2013-as tanterv részeként az oktatás kötelező az ország minden általános iskolájában és a középiskolákban - közölték körlevelükben a központi felügyelet illetékesei. A honvédelmi oktatás célja a védelmi ismeretek általánossá tétele - áll a dokumentumban, amelyben kiemelik, hogy azok népszerűsítésére nagyobb erőfeszítést kell tenni a tengerparti térségekben és a határ menti nemzetiségi területeken.

 Peking alig két hete jelentette be, hogy mivel  több szomszédos országgal, így Japánnal, a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal is területi vitában áll, különösen fontos a közvélemény "megfelelő információkkal történő ellátása". Az országban ezért tovább keresik a "hibás" térképeket és azok gyártóit. 2005 óta 750 ezer térképet foglaltak le, s összesen 1800 ügyben léptek fel. Kínában a területi szuverenitást érintő viták esetén mindig is könnyű volt mozgósítani az embereket, amire jó példa több Japán-ellenes megmozdulás, tüntetés. A jelek szerint ugyanakkor a kínai vezetés a jövőben még meggyőzőbb és aktívabb támogatást szeretne az ország állampolgárai, a felnövekvő új generáció részéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr305032830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása