Tajvan politikai átalakulásáról készített összeállítást a Kan Lisi kínai történelmi magazin, ám a cenzorok nem engedték a kiadását - számol be a sanghaji Oriental Daily napilap.

A magazin februári számát a tajvani politikai átalakulásról szóló írásoknak kívánta szentelni. A "Tajvan nyoma" című összeállításon hat hónapig dolgoztak a szerzők, köztük több mint egy tucat híres személyiséggel. Sokan személyes tapasztalataikról is beszámoltak az írásokban, vagyis egészen különleges, soha nem publikált történetek is szerepeltek az összeállításban - idézi az Oriental Daily Szun Csant, a Kan Lisi vezető szerkesztőjét.  Ezek az írások ugyanakkor továbbra sem kerülhetnek nyilvánosságra, a kínai cenzorok ugyanis nem engedélyezték az összeállítás megjelenését, mondván a lap "nem megfelelő módon válogatta össze a témákat".

A tajvani demokratikus rendszer tavaly januárban az ottani választások kapcsán napokig a több százmilliós kínai mikroblog-áradat legvitatottabb témája volt. Számos közéleti személyiség - tudósok, írók, magánkézben lévő cégek vezetői, színészek - Kína számára követendő példának nevezték Tajvan esetét.  A Kan Lisi cenzúrázása csak egyike az elmúlt hónapok kínai internet- és sajtószabadságot érintő események sorozatában. Legutóbb, január elején egyik újévi, az alkotmányosság fontosságát ecsetelő írás cenzúrázása miatt kezdtek sztrájkba a Nanfang Csoumo újságírói a dél-kínai Kuangtung tartományban. Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője az eset kapcsán akkor úgy fogalmazott: Kínában nem létezik "az úgynevezett sajtócenzúra".

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr385057793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása