Az éves magyar GDP többszörösére rúg a kínai tartományok és az országos statisztikai hivatal által számított 2012-es gazdasági adatok közötti különbség Kínában, egy friss amerikai kongresszusi tanulmány szerint szintén gond van a pontossággal.

A kínai tartományok összesen mintegy 5,8 ezer milliárd jüannal (203 ezer milliárd forint) becsülték túl 2012-es gazdasági növekedésüket a központi adatokhoz képest, a különbség a 2011-es magyar hazai össztermék 7,5-szeresét teszi ki, valamint a Kína leggazdagabb, az ország termelőközpontjának is tartott Kuangtung tartomány teljes tavalyi GDP-jével egyenlő. A 31 tartomány és tartományi szintű közigazgatási egység által benyújtott helyi GDP-adatok összesítve 57,69 ezer milliárd jüant (2 019 ezer milliárd forint) tesznek ki, miközben a pekingi statisztikai hivatal előzetesen 51,93 ezer milliárd jüanra (1 799 ezer milliárd forint) hozta ki előzetesen a kelet-ázsiai ország tavalyi bruttó hazai termékét.

A Cajcsing című gazdasági és pénzügyi lap a statisztikák közti eltérés kapcsán felidézi: ez korántsem újkeletű vagy meglepő Kínában, hiszen a "GDP-háború" 1985, a kettős számítási rendszer bevezetése óta dúl a különböző szintű adatszolgáltatók közt. Érdekes jelenség ugyanakkor, hogy az olló egyre gyorsabban, egyre szélesebbre nyílik: 2009-ben 2,68 ezer milliárd, 2010-ben 3,2 ezer milliárd, 2011-ben pedig már 4,6 ezer milliárdra rúgott a különbség.

A problémára egy január végi tanulmányában az amerikai kongresszus alá rendelt USA-Kína Gazdasági és Biztonsági Felülvizsgálati Bizottság (USCC) is felhívta a figyelmet. A jelentés szerint komoly problémák akadnak mind a statisztikák összegyűjtését, az adatok számítását, mind pedig prezentálásukat illetően. Az adatgyűjtés korántsem teljes körű és jelenlegi formájában nem felel meg a nemzetközi normáknak, a számok összegzése decentralizált, a számítás módszereit illetően nincs egységes szabályozás. A statisztikák megbízhatatlanságát az is jól mutatja, hogy a vezetés komoly mértékben igazítja ki azokat, nyilvánosságra kerülésüket követően gyakran többször is - írják a tanulmány szerzői.

A hibák ellenére az USCC megjegyzi: az elmúlt évtizedekben komoly reformokat hajtottak végre Kínában, de még többet kell tenni az átláthatóság és a pontosság fokozása érdekében, ez ugyanis a hazai szereplők valós tájékoztatásán túl az ország külföldi megítélését is javítaná. A kínai statisztikai hivatal tavaly márciusban hirdetett harcot a statisztikai csalások ellen, egyelőre kevés sikerrel - az 1,34 milliárd lakosú ország adatszolgáltatási rendszerében szinte lehetetlen feladatnak tűnik a statisztikák útjának nyomon követése és a felelősök megtalálása.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr295066662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása