Összesen 70 embert fogtak el önégetésekkel kapcsolatos "bűncselekményekkel" összefüggésben az elmúlt két hónapban az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban - jelentette a helyi hatóságok tájékoztatása nyomán a kínai média csütörtökön.

A tartományi rendőrfőnök helyettese közölte, hogy Huangnan tibeti autonóm prefektúra területén 12 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Ljü Pen-csien, aki egyben az önégetési ügyek felderítő csoportjának vezetője, azt mondta, hogy a rendőrség alapos nyomozást végez, és szigorúan meg fogja büntetni azokat, akik "ártatlan embereket öngyilkosságra vesznek rá". A rendőri vezető állítása szerint az önégetésekért és a végrehajtók toborzásáért a dalai láma körei a felelősek. Ljü az eddigi nyomozás eredményei alapján arról számolt be, hogy az áldozatok egy része nem találta a helyét, borúlátóan ítélte meg helyzetét, és tette elkövetésével akart maga iránt tiszteletet kelteni. Mások - tette hozzá - "szélsőséges nacionalista indíttatásból, a többiek iránti együttérzés kifejezéseként" döntöttek az öngyilkosság e formája mellett.

A Hszinhua hírügynökség több esetet is részletesen leír, s ezekben csakúgy, mint a napokban a kínai központi televízióban sugárzott dokumentumfilmben, hangsúlyosan megemlítik az Amerika Hangja (VOA) tibeti nyelvű televíziós csatornáját, amely - a beszámolók szerint - rendszeresen úgy tudósított az önégetésekről, hogy elkövetőik példaképként tűntek fel. A tavaly hozott kínai törvény szerint az önégetésekre felbujtók és azokban közreműködők szándékos emberöléssel vádolhatók. A közelmúltban megszülettek az első ítéletek is. A Szecsuan tartományi Apa megye bírósága egy volt szerzetest felfüggesztett halálbüntetésre, társát pedig tíz év börtönre ítélte, mert három év alatt nyolc embert vettek rá arra, hogy gyújtsák fel magukat. Az északnyugat-kínai Kanszu tartományban hat tibetit ítélt háromtól 12 évig terjedő börtönre, mert közreműködtek egy falusi fiatalember tavaly októberi önégetésében.

Az elmúlt négy évben a tibetiek lakta területeken több mint kilencvenen választották az önkéntes tűzhalált. Tibeti emigráns szervezetek szerint elkövetőik így tiltakoztak a kínai elnyomás ellen és követelték a dalai láma hazatérését, míg pekingi és helyi tibeti vezetők szerint a Tibet függetlenségéért harcoló erők áldoznak fel ily módon többnyire fiatal életeket, hogy a tibeti kérdést nemzetközi szinten napirenden tartsák.

Szólj hozzá!

Címkék: tibet

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr375067774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása