Washingtonnak nyilvánvalóvá kell tennie stratégiai szándékait Ázsiában, ellenkező esetben a tovább fokozódó bizalmatlanság újabb és újabb hullámzást idéz majd elő a két ország viszonyában - vélte a China Daily című angol nyelvű napilap pénteki számában.

Az újság több közvélemény-kutatást is idézett, amelyek eredményéből arra következtetett, hogy a kínaiak jelentős része szerint az Egyesült Államok úgynevezett kiegyensúlyozó politikája, visszatérése Ázsiába "komoly veszélyt jelent Kína biztonságára". A kínai üzleti közösség szerint például az Egyesült Államok által szorgalmazott Csendes-óceáni Partnerségnek (TPP), a térségbeli tervezett szabadkereskedelmi egyezménynek az a lényege, hogy Kínát, a világ második legnagyobb gazdaságát kizárják az együttműködésből. Jang Ji, a kínai védelmi egyetem stratégiai tanulmányok intézetének volt igazgatója azért bírálja Washington új - Ázsiára összpontosító - stratégiáját, mert szerinte abból az elhibázott alapvetésből indul ki, hogy az erősödő, felemelkedő Kína fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára, s Peking távol akarja tartani a régiótól.

Jang aggasztónak tartja az amerikai hadsereg két éve folyamatosan tapasztalt aktivizálódását az ázsiai és csendes-óceáni térségben, s úgy vélte, hogy Amerika bizonyos értelemben kelet-ázsiai szövetségeseinek foglya. Az Egyesült Államoknak nehéz elfogadnia, hogy körültekintőbbnek kellene lennie, amikor közös katonai gyakorlatokat tart "érzékeny országokkal, érzékeny területeken, érzékeny időszakban" - jegyezte meg, utalva arra, hogy Washington két szövetségesének, Japánnak és a Fülöp-szigeteknek területi vitája van Kínával. A szakember azt reméli, hogy az Egyesült Államok inkább bevonja Pekinget, mintsem kizárja, az amerikai kongresszus pedig felszámolja azokat a korlátozásokat, amelyek jelenleg a kétoldalú katonai együttműködést akadályozzák.

A két ország közötti kapcsolatok az elmúlt két évben sérültek, itt az ideje, hogy tisztázzák elképzeléseiket egymással - húzta alá Jang, aki szerint erre leginkább a további félreértések és összeütközések elkerülése miatt van szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr325112038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása