Szigorú vásárlást korlátozó intézkedésekkel és minden korábbinál magasabb adóval próbálja meg hűteni az ingatlanpiacot a kínai vezetés.

Az új szabályozásokat a hétvégén a honlapján tette közzé a kabinet. Ezek értelmében az ingatlanpiaci árak emelkedésének visszafogásáért a helyi kormányzatok lesznek felelősek. Hogy azok mindent megtesznek-e a cél érdekében, azt a központi kormány által helyszínre küldött vizsgálati bizottságok ellenőrzik majd, akik büntetés kirovására is fel lesznek hatalmazva.  Az ingatlanpiac visszafogását a kormány többek között adó- és kamatpolitikával kísérli meg. A jövőben a lakásaikat eladók a korábbi 1-2 százalék helyett a jövőben - várostól és áraktól függően - akár 20 százalékos jövedelemadót is kénytelenek lehetnek fizetni a tranzakciót követően. A drága ingatlanú városok a bankok által nyújtott jelzáloghitel-kamatok, illetve a kötelező önrész megemelésével foghatják vissza a második lakást vásárlók költekezési kedvét. Azokat a nem helyi családokat, amelyek nem tudnak felmutatni meghatározott évre visszamenőleg adófizetési bizonylatot vagy társadalombiztosítási elismervényt, eltiltják az ingatlanvásárlástól a jövőben - áll a határozatban.

A központi kormány harmadik éve próbálkozik sorozatos intézkedések bevezetésével lehűteni a túlfűtött kínai ingatlanpiacot, amire eddig kilenc alkalommal hoztak valamilyen szabályozást. A kezdeti sikerek után tavaly ismét emelkedni kezdtek az árak, februárban kilencedik egymást követő hónapban mutatkozott a nagyvárosok többségében drágulás, Sanghajban például új történelmi csúcsot döntött az átlagos négyzetméterár, ami az előző évhez képest 10 százalékos erősödés.

Az intézkedések életbe lépésének ideje egyelőre nem tisztázott, az a következő két hónapban várható. Az intézkedések a vártnál szigorúbbak, s így az elemzőkben meglepetést keltettek, a tőzsdén az ingatlanfejlesztők papírjainak jelentős gyengülését okozták a hétfői kereskedési napon. A kínai közvéleményt megosztja a bejelentés: a Zsenmin Zsipao központi pártlap internetes oldalának online szavazása szerint az internetezők 10 százaléka szerint azok nem lesznek elegendőek az árak megfékezésére, 30 százalékuk szerint épp ellenkezőleg hatnak majd: a használt lakások árának növekedése várható, 15 százalékuk szerint pedig az új lakások árának emelkedését eredményezik.     Az elemzők többsége szerint ugyanakkor igenis jelentős árcsökkentő hatása lesz az intézkedéseknek, az pedig továbbgyűrűzik az építési anyagok piacára is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr405116081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása