A kínai állampolgárok számára várhatóan szerdától közvetlenül jüanre váltható lesz az ausztrál dollár, az amerikai dollár közbeiktatása nélkül, a szárazföldi Kína területén.

A közvetlen kereskedelem az Ausztrál és Új-Zéland Bankcsoport (ANZ) és a Westpac Bankvállalat fiókjain keresztül zajlik majd. A lépést a Sanghajban látogatást tévő ausztrál miniszterelnök-asszony, Julia Hillard stratégiainak nevezte országa kínai gazdasági kapcsolatainak mélyülése szempontjából. A közvetlen kereskedelmet hivatalosan kedden jelentik majd be Pekingben, és akár már szerdán elkezdődhet. A közvetlen kereskedelem az árfolyamkockázatok minimalizálását és a tranzakciós költségek csökkentését vonja magával, ami Ausztrália számára azért is meghatározó, mert Kína a szigetország legnagyobb kereskedelmi partnere. A kétoldalú kereskedelem 2011 és 2012 között a 130 milliárd dollárt is meghaladta. Az egyezség szerepet játszik a kínai valuta nemzetköziesedésében, valamint az amerikai dollár használatának háttérbe szorításában is. A kínai fizetőeszköz jelenleg nem konvertibilis, a világvaluták közül csak a dollár és a japán jen váltható át közvetlenül jüanre.

Onshore kereskedelmi megegyezés Kanadával, Malajziával és Hongkonggal létezik, igaz, az átváltási arányt itt is az amerikai dollár mindenkori árfolyama alapján határozzák meg.

Szólj hozzá!

Címkék: juan

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr965212636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása