Kétezer-ötszáznál is több utórengése volt eddig a szombat reggeli 7-es erősségű földrengésnek a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, és jelenleg is állandóan ismétlődő, kisebb erejű földmozgások vannak a térségben.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a legerősebb utórengés 5,9-es fokozatú volt. A hivatalos adatok szerint legalább 192-en meghaltak, csaknem 12 ezren megsérültek, több mint 800-an vannak súlyos állapotban. A hatóságok 23 embert eltűntként tartanak nyilván. A károsultak számát 1,7 millióra teszik. A vasárnapig teljesen elzárt 60 ezres lélekszámú Paohszingből több tucat halottat és több mint 2500 sérültet jelentettek. A nehezen megközelíthető, környező hegyi településekhez vezető utakat újabb és újabb hegy- és sziklaomlások, földcsuszamlások teszik járhatatlanná. Paohszingben csaknem valamennyi ház összeomlott, azok is, amelyeket a 2008-as, szintén szecsuani földrengés után építettek. A lakosok közül sokan veszettek sok vért, s mielőbbi műtétre lenne szükségük. Volt akin életmentő operációt kellett elvégezni érzéstelenítés nélkül. Az amputációkat azonban a mentőorvosok az adott körülmények között nem vállalják.

sichuanquake.jpg

Riporterek találkoztak tiltakozókkal is, akik azt panaszolták, hogy harmadik napja vannak víz, élelem és fedél nélkül. A kínai hadsereg két helikopterről hétfőn dobott le először vizet és instant tésztaleveseket tartalmazó - összesen 2,6 tonna súlyú - csomagokat. A kínai külügyi szóvivő korábban közölte, hogy egyelőre nincs szükség a nemzetközi közösség segítségére. Ugyanakkor 198 orosz mentő már útban van Paohszing felé. Az eddigi jelentések szerint a katasztrófa sújtotta térségben legkevesebb 26 ezer 400 épület dőlt romba, 214 víztározó sérült meg. A szakemberek továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy az első 72 órában van a legnagyobb esély arra, hogy a romok alól élő embereket ássanak ki, de a gyakorlatban, a körülményektől függően, ez az idő hosszabb is lehet.

A kínai kormány egymilliárd jüan, míg a kommunista párt központi bizottsága 3 millió jüan segély folyósításáról döntött (1 jüan = 37 forint). Országszerte megindult az adományok gyűjtése, az interneten vasárnap estig több mint 60 ezren 80 millió jüan feletti összeget adtak össze, a Vöröskereszt 51 millió jüant gyűjtött. Tajvanból 1 millió dollár értékű támogatásról biztosították a rászorulókat. Lusan, ahol a földrengés epicentruma volt, 200 kilométerre helyezkedik el a 2008. évi pusztító erejű vencsuani földrengés helyszínétől. Akkor 87 ezer ember vesztette életét.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr795241761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása