Nem engedik a szecsuáni földrengés helyszínére a hatóságok azt az újságírót, akit a 2008-as földrengéssel kapcsolatos nyomozása miatt korábban három év börtönre ítéltek.

A South China Morning Post című hongkongi napilap állítása szerint Huang Csi - sok ezer más honfitársához hasonlóan - a helyszínen zajló mentési munkálatokban kívánt segédkezni, ezt azonban a hatóságok "korábbi tevékenységére" hivatkozva nem engedélyezték.  A Szecsuán tartomány fővárosában, Csengtuban élő Huangot a földrengés sújtotta övezet határán állították meg, s szállították vissza lakóhelyére, ahol egy éjszakát a rendőrőrsön kellett töltenie. A férfi elmondása szerint a rendőrök tudtak jöveteléről, és hiába bizonygatta, hogy csak adományt hozott és segíteni akar, nem engedték a helyszínre.

Huang Csi neve az öt évvel ezelőtti, több mint 88 ezer halálos áldozatot követelő, szintén Szecsuánt sújtó földrengés után vált ismertté a nemzetközi sajtóban. A férfi az akkori szerencsétlenség után kiterjedt nyomozásba kezdett az eset körülményeit illetően, s többek között tanácsot adott azoknak a családoknak, akik gyermekük halála miatt bíróság előtt kívánták beperelni a helyi hatóságokat. A szülők súlyos visszaéléssel vádolták a helyi hivatalnokokat, mondván az előírásokat figyelmen kívül hagyva veszélyesnek minősülő helyre építtették az iskolát, amely a földmozgás következtében összeomlott. Csít hivatalosan államtitkok illegális birtoklása miatt ítélték el, jóllehet jogi képviselői azt igyekeztek bizonyítani, hogy csupán a mindenki számára elérhető forrásokból tájékozódott.

Nem csupán Huang autóját, de minden más, engedéllyel nem rendelkező járművet is kitiltottak a földmozgás helyszínéről a hatóságok, mondván ezzel a torlódásokat kívánják elkerülni. "Aktivisták" szerint a vezetés attól tart, hogy a 2008-ashoz hasonló korrupcióra és visszaélésre derülhet fény, ha "kívülállókat" is beengednek a területre - írta a South China Morning Post.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr665243779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása