A szecsuani földrengés után elmaradó adományok is a kínai vöröskeresztbe vetett bizalom elvesztését bizonyítják, ezért a szervezet fokozza erőfeszítéseit megtépázott hírnevének visszaállítására.

A szervezet a múlt hétvégi földrengést követően a több mint 500 millió fő regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon sürgette adományozásra a kínai lakosságot. A válaszadók azonban pénztárcáik megnyitása helyett a vöröskeresztet bíráló és becsmérelő üzenetek ezreivel válaszoltak a felhívásra. Az egykor a kelet-ázsiai ország legnagyobb és legmegbízhatóbbnak tartott jótékonysági platformjának hírnevét az elmúlt években sok hangos botrány tépázta meg. Így például - emlegetik fel e napokban a bírálók - a mai napig kérdéseket vet fel a 2008-as szecsuani földrengést követően beérkezett adományok elköltése.

Az adományaik felhasználását nyomon követő kínaiak indokolatlanul magas kiadások miatt elégedetlenkedtek az öt évvel ezelőtti szerencsétlenség ügyében, mondván, hogy a híradásokból kiviláglik: a kínai Vöröskereszt drága sátrakat és felszereléseket szállított a katasztrófa sújtotta térségbe, korrupciót sejtetve az eset mögött. A Csinghua Egyetem egy 2009-es tanulmányában arra is rámutatott, hogy az akkori földrengés után beérkezett adományok csaknem 80 százalékát nem osztották ki közvetlenül, ehelyett a központi vezetéshez került, vagyis végső felhasználását nem lehetett átlátható módon meghatározni. A szervezet Csengtu városában négy éven át "elfelejtette" kiüríteni a földrengés károsultjainak megsegítésére kitett adománygyűjtő dobozokat, így az azokban lévő pénz megpenészedett - számolt be az újabb esetről év elején a kínai sajtó. A szervezet az elmúlt években emellett sok más esetben is az újságok címlapjára került, így egyebek közt az adományokból finanszírozott költséges bankettek, az alkalmazottak abból vásárolt luxuscikkei miatt írtak róla, majd komoly szabálytalanságokat találtak 2011-es költségvetésében, s kiderült, hogy egy évtizede villákat tart fenn a fővárosban munkatársainak kikapcsolódására.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb országos botránya szintén a kínai vöröskereszthez köthető: egy 20 éves, magán Kuo Mej-mej Babynek nevező, a kínai mikroblogokon autóival és luxuscikkeivel feltűnni igyekvő lányról derült ki, hogy ő maga és az őt a fenti ajándékokkal elhalmozó barátja is a szervezethez köthető. A botrányok hatására a vöröskereszthez beérkező adományok értéke mindössze egy év alatt 60 százalékkal esett vissza, s bár fokozott átláthatóságot ígért a szervezet, a bizalmat továbbra sem sikerült teljes mértékben visszaállítania. Hogy helyzetén javítson, a héten a Kuo-ügy felülvizsgálatát ígérték, ez május végén várható, de kérdéses, mennyire tud majd hozzájárulni a bizalom fokozásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr125247264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grovian 2013.04.26. 10:36:15

Engem meglepne, ha kinai voroskereszt maskepp mukodne mint az osszes tobbi kinai ceg...
süti beállítások módosítása