Kínában több mint 1400 embert ítéltek legalább öt év börtönbüntetésre, mert részesei voltak illegális kölcsönügyleteknek, s négyezer felett van azoknak a száma, akik ugyanezért ennél kisebb büntetést kaptak - tájékoztatott a pekingi közbiztonsági tárca illetékese pénteken.

A magánszemélyektől felvett hitel Kína-szerte jellemző finanszírozási módja vállalkozásoknak, ám amikor ezek csődbe mennek, s nem ritkán vezetőik el is tűnnek a hitelezőik szeme elől, komoly probléma keletkezik - ami időnként gyilkosságokhoz vezet.  A kis- és közepes vállalkozások gyakran közvetítőkön keresztül szerzik a hitelezőket, s e közvetítők természetesen jutalékért dolgoznak. Előfordul, hogy megbízóik 70 százalékos, vagy még annál is nagyobb éves kamatot ígérnek. A rendőrség a kulcsemberekre összpontosított, amikor 2011-ben megkezdte átfogó kampányát, elsősorban az illegális hitelszervezők elfogására. Ők helyenként nyilvánosan is hirdették a potenciális hitelezőknek a kedvező befektetési lehetőségeket. Rajtuk keresztül a hatóságok az ügyletek két végpontjához is eljutottak.

Tu Jin-fu, a közbiztonsági minisztérium különleges csoportjának vezetője egy pekingi tájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy egy határon túl maguk az uzsorakamat reményében kölcsönzők is összeütközésbe kerülhetnek a törvénnyel. Tavaly nagy nyilvánosságot kapott a délkelet-kínai Vencsou neves vállalkozójának ügye, amely a bíróságon halálos ítélettel ért véget. A 31 éves Vu Jing fő bűne illegális pénzalap gyűjtése volt 2005 és 2007 között. Összesen 770 millió jüant (29 milliárd forint) sikerült törvényellenes módon befektetőktől begyűjtenie. A végrehajtandó halálbüntetést a közvélemény túlzónak érezte és ennek nagy számban hangot is adott. A legfelsőbb bíróság végül két évre felfüggesztette a legsúlyosabb büntetés végrehajtását, vagyis lényegében életfogytig tartó szabadságvesztésre módosította az első fokú ítéletet.

A kínai törvények szerint "illegális alapgyűjtésnek" minősül, ha a magánszemély 200 ezer jüannál (7,5 millió forint) nagyobb összegű kölcsönt kap, vagy 100 ezer jüan kárt okoz hitelezőjének. Vállalkozások között az összeghatárok milliós nagyságrendűek. Egyes szakértők 2-4 ezer milliárd jüanra teszik az illegális hitelek mértékét az országban, vagyis ezek a hivatalos, banki hitelállománynak akár a 7 százalékát is kitehetik. A hatóságok igyekeznek a törvénytelen magánhitelezések terjedését meggátolni, miközben - belátván, hogy a gyakorlat nehezen száműzhető a gazdaságból - új rendjének kialakításán, szabályain is dolgoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr415248625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása