Az elmúlt hetek negyedik szmoghulláma érte el a kínai fővárost, amelynek lakói közül kedden néhány óra leforgása alatt tízezrek szorgalmazták egy levegőtisztasági törvény elfogadását az interneten.

A közvélemény-kutatást Pan Si-ji, a közismert kínai ingatlanfejlesztő cég, a China Soho milliárdos elnöke indította el Sina mikroblogján. A fővárosi közgyűlésben annak képviselőjeként törvényjavaslatot kíván benyújtani az ügyben, törekvése három órán belül 25 ezer támogatóra talált. Azt ígérte, hogy a felmérés adatait mellékelni fogja beadványához. A Pekinget fojtogató szmogról azt mondják "soha nem látott méreteket" öltött, a látótávolság 500 méter alá csökkent, az épületek tetejét közelről sem látni, az embereknek csípi a szemét és megfájdítja a torkát a rossz levegő. Az egyik belvárosi gyermekkórházban ebben a hónapban minden korábbinál több, mintegy 9 ezer kis beteget regisztráltak, többségüket influenzával, légúti megbetegedések tüneteivel, tüdőgyulladással, légcsőgyulladással és hörghuruttal, valamint asztmatikus tünetekkel - számolt be a Hszinhua hírügynökség.

A járókelők nagy része már korábban beszerezte és viseli a szájmaszkot, de a média figyelmeztetett, hogy a finom por legkisebb szemcséitől többségük nem véd meg. Ezért van az, hogy egyesek már gázmaszkot és komolyabb légzésvédőt használnak. A szakemberek továbbra is a károsanyag-kibocsátást, tehát az autókat és a környező üzemeket, valamint a poroló építkezéseket teszik felelőssé a helyzetért, továbbá Peking földrajzi fekvését. A környező hegyek ugyanis télen - erős szél híján - megfogják a szennyezett levegőt. Sokan állítják, hogy a két legnagyobb olajvállalat elavult technológiával dolgozik, termékeik sokkalta szennyezőbbek, mint a nyugati szabvány.

A médiában és az interneten szinte állandó téma lett a fővárosiak panasza és kiútkereső ötletelése. Jó néhányan úgy vélik, ha Pan benyújtja helyi törvényjavaslatát, abban mindenképpen szerepelnie kell, hogy a vészhelyzetekben autómentes napokat kell tartani, javítani kell az üzemanyagok minőségén, és korlátozni az ipari gázkibocsátást. A Hszinhua hírügynökség emlékeztet ara, hogy 1952 decemberében Nagy Britanniában öt nap sűrű szmog ezrek halálát okozta, s néhány évvel később, 1956-ban a britek meghozták a saját levegőtisztasági törvényüket (Clean Air Act). Korlátozták a háztartási füst kibocsátását, ösztönözték az átállást az elektromos fűtési rendszerre, füstmentes zónákat hoztak létre. A második levegőtisztasági törvényt 1968-ban fogadták el Londonban, amivel az ipari szennyezést igyekeztek csökkenteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr385051675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása