A korábbinál is többet fektetnének be a kínaiak az Európai Unióban (EU), miközben az üzleti környezetet vonzóbbnak ítélik máshol - derül ki az Európai Unió kínai kereskedelmi kamarájának új jelentéséből.

Az EU-ban már tapasztalattal rendelkező több mint 70 nagy kínai cég megkérdezésével készített tanulmány szerint a kelet-ázsiai ország befektetői általánosságban biztonságos, többnyire nyitott és stabil piacnak ítélik az Európai Uniót, mely fejlett technológiával és képzett munkaerővel rendelkezik. Az ottani működési környezet ugyanakkor nem kifejezetten kedvező, főleg a kínai dolgozók vízumainak és munkavállalási engedélyeinek kiváltási nehézségei, az európai munkaügyi jogszabályok, az emberi erőforrás költségei és a vállalatvezetés kínaitól eltérő volta miatt - sorolja a jelentés. A válaszadók csaknem 80 százaléka fogalmazott úgy, akadt már működési gondja elsősorban bürokratikus problémák vagy a magas európai árak miatt. A világ más régióival összehasonlítva Afrika, a Közel-Kelet és Latin-Amerika némiképp vonzóbbnak bizonyul az EU-nál, Észak-Amerikát és Délkelet-Ázsiát ugyanakkor megelőzi az unió a vonzerő szempontjából.

A megkérdezett vállalatvezetők az említett nehézségek ellenére a jövőben további befektetéseket terveznek az EU-ban, többségük a jelenlegi befektetését is meghaladó mértékben. A kínai vállalatok előszeretettel fektetnek be egy-egy szektorban erős országban, így például Svédországban annak telekommunikációs ágazata, az Egyesült Királyságban a pénzügyi szolgáltatásai, Németországban a termelő-, elektronikai- és autóipara miatt. A jelentésből az is kiderül: a kelet-ázsiai ország cégei elsősorban az európai piacok elérése miatt fektetnek be az EU-ban. A kifelé irányuló kínai befektetések értéke töretlen növekedést mutatott az elmúlt évtizedben, 2011 végén értéke a 345 milliárd dollárt is meghaladta. Egész 2011 során 60 milliárd dollárt tett ki, amelynek 7,1 százaléka realizálódott az Európai Unióban - derül ki a kínai kereskedelmi minisztérium statisztikáiból.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr345057791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása